Tuesday, May 18, 2010

Bila Allah Memujuk hambaNya

Semua benda baik yang kita perolehi di dunia ne semuanya dari Allah. Tapi kita sering lupa, kadangkala focus kita hanya untuk bergembira… Allah berfirman dalam Al-Quran, bukan sekali, tapi banyak kali jugak la, ayat yang bunyinya mengatakan, sifat sesetengah manusia ne tidak bersyukur. Bila ditimpa kesusahan berdoa macam nak rak, tapi bila Allah lepaskan dair kesusahan itu, terus dia lupa, kikir dan merasakan “kebaikan ini adalah hasil titik peluh ku”… Nauzubillah… hopefully kita tak tergolong dalam golongan orang seperti itu

Kita kena “sensitive” dengan kehadiran pertolongan Allah. Macamana nak buat camtuh? Senang je, sebenarnya… Resepi kejayaan dan positive thinking seorang muslim tu 1 je; pergantungan 100% pada Allah. Mereka yang merasakan kebergantungan kepada Allah 100% tidak akan rasa gentar dalam hidupnya. Mereka ini (insyaAllah kita juga) adalah orang-orang yang sentiasa menang, kerana mereka sentiasa gembira dan yakin yang setiap pemberian itu adalah dari Allah dan Allah sentiasa memberi yang terbaik untuk hambaNya. Sebagai seorang muslim, kita menghadapi “win-win situation everyday”. Bila ditimpa masalah kita sabar, dapat pahala, bila diberi nikmat kita syukur, dapat pahala… Cuma how we react towards that yang membezakan samaada kita win or lose.

Nak dijadikan cerita, ini Cuma kisah yang berlaku baru-baru ni yang boleh kata berkait dgn topic diatas.
Saya ne, memang tak pernah-pernah dibuat diri sendiri pegang sebegitu banyak jawatan yang agak besar selama hidup saya. Tak silap currently ada dalam 8 jawatan saya pegang kot, ada besar, ada kecik… (macam tamak pulak kan?). Tapi tu la, baru tahun ne dapat tahu, seronot rupanya pegang jawatan ne.. huhu…

Anyway, one of them is menjadi penolong posting Ortho. Kerja dia memang banyak kena kontek dr dr ortho yang boleh tahan gak la bizi dia. Sampai disatu tahap, saya merasa tertekan gak la, bukanlah banyak kerja nak kena buat, tapi yang sedih tu, macam tada siapa yang sudi nak hulurkan sokongan atau pertolongan. Ada la bukan takde, tapi kadang-kadang tu rasa macam keseorangan sangat dalam posting ortho ne. Astagfirullahalazim… tah pape je…

Tapi tu la hakikatnya perasaan daku ketika itu. Sampai disatu tahap lebih tinggi, apabila terus saja dalam stress, tanpa sapa nak teman pegi tgk case,case write up takde patient lagi, patient cadangan da kuar, nak kena wat surat lak, pastu time tu rasa, “akulah budak ortho yang paling sikit tahu anything bout ortho”. Mana taknya, memang x pernah-pernah study dengan aman, kalo ada pun time SG, itupun banyak gak da luper. (yg tu salah sendiri la). So merasa rendah, kurang ilmu dan keseorangan. So pergilah daku beruzlah di bilik tutor ortho wanita, yg kosong ketika itu. Sedih… menangis… nak merajuk la tu.. gediks betul. Tapi nak wat camner, saya ne perangai memang kalo tengah ada problem saya ngadu pada Allah. Tapi nak ngadu pada Allah ada adabnya.

1.
       Jangan menyalahkan sesiapa
2.
       Rasakan diri yang lemah dan bersalah (be vulnerable to Allah)
3.
       At the same time thinking must be rational and mature, jangan ngadu cam bebudak
4.
       Mengadu tentang solution not the problem


So apa yang dibuat? Doa la pa lagi...

“Ya Allah, aku hambaMu yang serba lemah ini, aku sedar aku penuh dengan kelemahan dan dosa, Kau ampunilah aku Ya Allah… Aku kini sangat lemah dan terluka. “PUJUKLAH HATIKU INI YA ALLAH”… pujuklah aku, pujuklah aku, SAYANGI aku, KASIHANI aku…”

Tapi perkataan yang selalu ter’zukkk adalah perkataan, “pujuklah hatiku”. Entahlah, bila kita kata “pujuklah”, benda tu rasa macam dekat sangat dengan kita. Yela, selalunya yang selalu memujuk ni manusia kan? Jarang pulak kita kata Allah yang pujuk. Tapi kan bila cakap camtu macam seolah-olah ada satu perasaan, macam Allah berkata-kata pada saya “there there My sweet hamba, la tahzan, Im always here for you, don’t worry, everythings gonna be just fine, I will give u something to sooth your worries” waktu tu rasa macam manja-manja gitu, macam syok sendiri… seolah-olah dipeluk oleh kasih sayang Allah….uuuu…. Seronot…!


So saya teruskan menanti sweets or aiskrim dari Allah ne. so waktu tu continuously fikir, mesti Allah nak bagi sweets ne, musti musti. well, lagi satu yang saya sedar, Allah memang ceeepaaaat benar Dia memujuk. Tak alih-alih, eik….? Patient yang dulu kuar and yang ingat nak kena pegi buat surat untuk amek case note de kat unit rekod tu da masuk balik da… waaa…. Setel problem tu… wuhuhu…

Yang tu sweets, aiskrim pun ada maaa…. Dekat klinik plak memang bahagia la rasa. Yang jadi pelik nya, saya ne kan da lama giler tak study, tapi bila doctor tanya soklan, rasa macam yakin lak nak jawab. So bole kata semua soalan dr zainal saya jawab. Gasak ar, betui ke tak, main boh je la. Memang la ada salah, tapi yang pelik tu ada gak yang betul. Benda yang dihantam tu kadang-kadang terlintas camtuh je, so jawab je la kan. Time klinik tu memang selamba je, macam ruma sendiri lak lepak kat katil, kat kerusi dr, borak ngan dr macam geng-geng je. 

Kena lak klinik ngan dr. Zainal yang selamber rock gitu, selamba je la. So banyak gak ar dapat belajar time klinik tu. Dr. Zainal siap bagi learning issue lagi. Jangan kata dr Zainal je, dengan klinik Dr. Jamari pun sempat tumpang sekaki. Dr Jamari pun besh, suka bagi kata-kata nasihat. Best dengar kata nasihat, rasa disayangi gitu. 

Pastu memang ada satu perasaan, all the subsequent events semua nya seronot, berjalan lancar je suma benda. Kalo orang lain dengar, “hek eleh, kecoh jer, tada la apa sangat pun”. Well, say what u want to say, bagi diri yang tak wat CWU lagi, tak cukup study, pengalaman yang sedikit nak kecoh ne, sangat sangatlah bermakna… Walaupun malam tu meting, abis tu sempat diskusi ngan Rahmah pasal video, pastu sempat study gak malam tu. Walaupun sikit, tapi for the first time, dapat study dengan aman.

Itulah dia kalo Allah nak memujuk. Kadang-kadang tu kan, Allah pujuk kita, tapi kita tak sedar pun. Kita rasa, mula-mula sedih pastu oh seronot lak. Kan hidup macam roller coaster, kadang-kadang kat bawah, kadang-kadang kat atas… tapi kita kadang-kadang lupa siapa yang boleh turunkan dan naikkan kita tu kan?

So nampak tak praktikalnya disini. Kita bila susah, selalunya kita ingat Allah. Kita minta pertolongan. Tapi bila Allah tolong, kadang-kadang tu kita lupa, pertolongan tu dari Allah. Tapi bila kita minta “dipujuk” oleh Allah, pujuk tu de ada aura kasih sayang dalamnya, jadi bila kita minta dipujuk, kita bukan sekadar mengharapkan pertolongan, tapi kita akan mengharapkan lebih dari itu, kita harap Allah pujuk, maknanya membuatkan kita rasa disayangi olehNya, dicintai, di belai, dipujuk lah kan… 

orang yang nak dipujuk ne de emo de lebih sikit dari orang yang nak ditolong. Jadi kita akan sentiasa alert dengan perasaan kita, kita akan sentiasa mencari kasih sayang dari Allah and trust me, bila kita alert dengan Allah’s presence, kita akan jadi lebih alert dengan pertolongan dari Allah. Jadi bila pertolongan itu turun, yang turun bersama pertolongan itu adalah kasih sayang yang merupakan main attraction doa kita tadi.

 When we are alert with our feelings for Allah, our spiritual belief is engage with our emotions. Jadi lebih mudah untuk kita rasa bersyukur…. insyaAllah…  memang banyak gak la kelebihan jadi seorang wanita yang punya 9 emosi nih.. huhu..

So dats it for perkongsian hari ni, marilah kita bergantungan pada Allah, kerana Allah la sebaik-baik pergantungan….

Tuesday, May 11, 2010

Viva Palestin : Pengisian 1

Bab 4 : Pengisian 1

Jam menunjukkan pukul 7.20 petang, azan berkumandang. Orang ramai berpusu-pusu mengambil air sembahyang. Iman masih ada air sembahyang. Dia menghampiri ruang hadapan pentas yang telah mula terisi oleh akhawat-akhawat secara bersaf. Iman menoleh kebelakang.

“eh, tadi ada Kak Zack, mana dia??” timbul sedikit kerisauan.

Sejak dari petang tadi Iman dijaga seperti anak kecil oleh senior-seniornya, Kak Zack, Kak Ana, Kak Aisyah dan Kak Seha. Seronok juga sekali-sekala merasa dimanjai oleh kakak-kakak sefikrah dengannya itu. Selalunya Iman lebih suka berdikari, tetapi dalam keriuhan Stadium Bukit Malawati, dia tahu dia perlu sentiasa bersama dengan seniornya. Stadium itu juga agak besar dan jalan-jalannya agak mengelirukan.
Iman memandang suasana disekeliling. MasyaAllah, terlalu ramai orang sedang bersiap untuk menunaikan solat.

"Mungkin beginilah keadaannya di Mekah ketika musim haji.”

Tiba-tiba terdetik di hatinya kata-kata ibunya. Ibu Iman suka menceritakan peristiwa yang dihadapinya ketika dia di Mekah.

“kat mekah nanti, janganlah sibuk nak berjanji, nak jumpa kat sini la, nak jumpa kat situ la… janganlah sangat... Dekat sana, semua “plan-plan” manusia ni takkan menjadi. Mungkin sebab Allah nak tunjukkan kat hambaNya, plan-Dia lah yang pasti terjadi. Waktu tu banyak benda-benda yang tak disangka akan berlaku. Jadi lebih baik bertawakal je pada Allah…”

Betul juga. Pasti subconsciousnya lagi menyampaikan tazkirah dari Allah itu kepadanya. Iman menarik nafas panjang dan cuba untuk bertenang.

“Ya Allah, permudahkanlah urusanku sekiranya itu yang terbaik untukku pada saat ini..”

“Kak Zack pasti di kerusi belah kiri pentas, sebab akhawat kena duduk belah kiri, cuba lihat di kerusi di bahagian tingkat kedua itu” jelas subconscious

Maka Iman mengimbas sekali lalu bahagian tingkat kedua kerusi-kerusi di belah kiri pentas. Tak sampai satu minit… lega…

“Oh, tu dia… takpelah, lepas sembahyang nanti pergi duduk dengan Kak Zack”

Alhamdulillah… Allah tidak pernah meninggalkan hambaNya yang berdoa kepadaNya.

***

Pada sebelah malam, perhimpunan perdana diisi dengan ucapan dari Wakil Pimpinan Palestin di Gaza, Syeikh Ziyad Al-Qishawi yang juga merupakan Koordinator Bantuan Antarabangsa Ikatan Ulama Palestin dan juga ucapan dari Naib Presiden Foundation For Human Right & Freedom Relief (IHH) dari Turki, Mr Hussain Oruc. (source: artikel: Konvoi Kemanusiaan Terbesar di Dunia :: Siri Bebaskan Al-Aqsa)

Mereka menyampaikan salam perjuangan dan terima kasih tidak terhingga dari rakyat Palestin kerana sanggup memberikan sumbangan dan doa di atas mala petaka yang dikenakan ke atas mereka selama ini. Secara keseluruhannya, rakyat Malaysia menyumbang sebanyak RM 1.1 juta.

Iman membuat kiraan secara kasar.

“Rakyat Malaysia paling kurang ada dalam 25 juta orang, yang beragama islam pula lebih kurang 14 juta… RM 1.1 juta?” (source : from the internet)

Malu pula rasanya. Apalah sangat sumbangan wang ringgit dan doa yang disedekahkannya selama ini. Tetapi,  begitulah  hakikatnya mereka, bantuan rakyat Malaysia yang tidak seberapa itu, nilainya sangat besar bagi mereka. Apatah lagi disisi Allah? Tetapi mengapa masih sukar untuk manusia mengikhlaskan diri untuk membantu? Adakah mereka merasakan bahawa bantuan mereka yang kecil itu tidak akan memberikan hasil yang besar? Maklumlah, siapa pula yang akan merasa derma RM 1.00 boleh membebaskan Palestin keesokan harinya? Tetapi bukankah ganjaran terbesar itu dari Allah jua?

Namun, untuk merasa puas dengan sumbangan yang telah dilakukan juga bukanlah reaksi yang paling tepat. Biarlah rasa malu kerana merasakan bahawa sumbangan yang diberikan tidak pernah cukup daripada merasa bangga dan cukup dengan sumbangan sedikit itu, yang mungkin dilakukan sekali dua kerana adanya “musim” menderma Palestin. Perjuangan perlu diteruskan selagi Palestin belum bebas dan selagi roh muslim itu masih dikandung badan, dimana sahaja mereka berada dan pada setiap masa. Banyak pula perkara yang bermain difikiran Iman.

Iman mendengar dengan khusyuk. Rugilah jika peluang yang dia dapat kerana perngorbanan sahabatnya Masita itu disia-siakan sahaja. Semakin lama Iman mendengar ucapan yang diberikan, dia merasa semakin malu.

“Astagfirullahalazim… Sudah berapa lama kau tinggalkan isu Palestin ini Iman? Mengapa sedikit sangat yang kau tahu tentang misi yang mulia ini? Apakah sudah kau lupa saudara mu di Palestin? Barangkali mereka siang malam mengharapkan bantuan dan sokongan dari kau”
Lifeline 4 Gaza, atau Talian Hayat Untuk Gaza adalah satu usaha kerjasama di antara NGO-NGO di Malaysia untuk menyertai kempen antarabangsa bagi menembusi kepungan Israel terhadap Gaza. Lifeline 4 Gaza akan bergerak bersama Free Gaza Movement yang berpangkalan di Cyprus, IHH di Turki, MERC dan Kispa di Indonesia dan NGO-NGO lain dari USA, Greece, Perancis, Sweeden, Jerman, Itali, Venezuela dan lain-lain.

Konvoi tersebut dijangka akan berlepas dari Istanbul pada 15 Mei 2010, disertai 20 kapal dan bot kargo. Konvoi kemanusiaan terbesar di dunia ini akan membawa bantuan asas keperluan seperti bahan pembinaan hospital, bahan perubatan, peralatan sekolah dan bahan-bahan makanan. Mereka juga akan diiringi oleh tokoh-tokoh politik dan tokoh-tokoh kemanusiaan sedunia yang prihatin terhadap krisis kemanusiaan di Gaza.

Kini, IHH dengan sokongan penuh kerajaan Turki dan NGO-NGO antarabangsa dari lebih 17 buah negara lain telah memulakan usaha untuk melaksanakan konvoi talian hayat Gaza yang ke-4 iaitu Lifeline4Gaza selepas kejayaan misi ke-3 konvoi Viva Palestina. Ia merupakan satu usaha besar-besaran yang akan merentasi Laut Mediterranean bermula dari Istanbul, Cyprus dan akhirnya terus ke Gaza mengikut jalan laut. Konvoi ini akan membawa lebih daripada 20 buah kapal dan bot.


Walaupun malu kerana rendahnya pengetahuan tentang isu Palestin itu, Iman tidak dapat menahan dirinya daripada merasa bangga.

“MasyaAllah… Alhamdulillah… betul ke ni? Aku adalah sebahagian kecil daripada misi ini? Tak kisahlah walau 0.0000001% daripada semua ini, namun… Allahuakbar! Bersyukurnya aku berada disini, menjadi sebahagian daripada SEJARAH ISLAM!”

Ditatapnya lagi suasana Stadium Bukit Malawati itu dari setiap penjurunya. MasyaAllah, dalam seumur hidupnya, tidak pernah dia melihat umat islam seramai ini. Bukan sekadar umat islam yang datang untuk menumpang lalu sahaja, tetapi umat islam yang datang dengan satu hajat yang sama, satu semangat yang sama, mungkin jua, satu fikrah yang sama?


“MasyaAllah! Mengapa pernah kau lepaskan peluang ini sebelum ini sedangkan ketika itu tiada siapa yang perlu berkorban supaya kau dapat pergi” Iman teringat kisah yang terjadi beberapa minggu lepas. Dia telah memilih untuk pergi ke ward setelah mendapat berita di saat-saat akhir bahawa ada lagi ruang dalam kereta senior mereka jika dia ingin ke konsert Lifeline 4 Gaza lepas.

“sesungguhnya Allah menguji ketika itu… Mengapa aku lemah?”

“Mungkin kerana itulah hadirnya kamu disini. Peluang yang kedua… Bersyukurlah kamu kerana masih diberi peluang oleh Allah untuk menjadi sebahagian dari sejarah islam ini…” dari tingkap Subconscious, mesej dari Allah.

“Alhamdulillah… Alhamdulillah… Alhamdulillah…”

Iman bersyukur kerana dibukakan matanya pada “peluang” dari Allah.

Peluang untuk mendapat hidayah, untuk bersabar, untuk bersyukur, untuk bertaubat, untuk berjihad, untuk menderma, untuk mendapat pahala, untuk mendapat keredhaan Allah, semua itu adalah peluang, dan peluang adalah petunjuk untuk mebawa hambaNya kepada kenikmatan dunia dan akhirat. Ya, petunjuk… Bukankah umat islam menyeru lebih 17 kali sehari:

اهدِنَــــ الصِّرَاطَ المُستَقِيمَا


Tunjukkanlah aku kepada jalan yang lurus…

Peringkat hidayah:

  • Hidayah tabie : hidayah semulajadi
  • Hidayah Pancaindera
  • Hidayah akal
  • Hidayah Islam
  • Hidayah Taufiq ~ Kemanisan iman…
Allah telah tunjukkan jalan yang lurus, hidayah. Setiap hari.. setiap masa… Apakah yang menjadi perbezaan penerimaan hidayah? Mengapa sering disebut “hidayah belum sampai lagi...”

Nauzubillah! Adakah hidayah belum sampai atau hati yang sengaja ditutupkan? Ditutupkan dengan maksiat, dengan perasaan bongkak, riak, mengumpat, zina, bersangka buruk ,sifat mazmumah dan apa sahaja jenis dan bentuk dosa!

Hidayah telah sampai kepada semua UMAT MANUSIA. Tetapi hanya pada kulit, mata, lidah, telinga, bukan terus ke hati. Hidayah itu pula tidak akan masuk sama sekali pada hati yang kotor.

Muhasabah diri…

Adakah Allah yang tidak menyampaikan hidayah atau adakah hati itu yang sendiri dikotori? Adakah Allah yang menentukan samaada kita akan mengotori hati itu atau adakah kita sendiri yang memilih untuk mengotorinya?


"demi jiwa dan penyempurnaan. maka Dia telah mengilhamkan kepadanya (jalan) kejahatan dan ketaqwaan.sungguh berUNTUNG orang yang MENYUCIKAN jiwa itu,dan sungguh RUGI orang yang MENGOTORINYA (Asy-Syams;8-10)"

Hidayah itu milik Allah. Allah yang menentukan penerimanya kerana Allah lebih tahu siapa yang benar-benar menginginkannya.

Alhamdulillah

Saya yakin jika sampai disini pembacaannya, pasti kita inginkan hidayah.

Inginkanlah hidayah dengan seikhlasnya, kerana itulah langkah pertama kepada sampainya hidayah kepada kita. Jangan sekali-kali dirisau samaada akan sampai atau tidak hidayah itu.

Percayalah, hidayah itu adalah terlalu dekat… di hujung kulit, di hujung telinga, di hujung mata, di hujung lidah…. Bukalah minda, terimalah islam secara “kaffah”, secara keselurunhannya. Yang akan menyampaikan hidayah itu adalah Allah, yang Maha Mengasihani, Maha Menyayangi, Maha Pemurah, Maha Kaya… tidak logiklah sekiranya kita fikir Allah tidak ingin memberi hidayah pada hambaNya yang benar-benar ikhlas menginginkannya bukan…?

Wallahualam…

>>>> Alhamdulillah, ilham daripada usrah pada 10 Mei dengan pengisian tentang “Hidayah”, bersama Kak Jirah dan ahli-ahli usrah sekalian”
Bersambung…

Monday, May 10, 2010

Viva Palestin : Aura Shoutul Harokah

Bab 3: Aura Shoutul Harokah

“nampak tak apa yang Seha Nampak….?” Kak Seha seolah-olah berteka-teki.

“apa dia? Kak Seha nampak apa?” Iman tertanya-tanya. Billboard yang mengiklankan Perhimpunan Perdana tersebutkah? Kepalanya tertoleh kiri kanan, matanya menatap setiap billboard yang tersusun di tepi jalan raya besar itu.

“ itu ha… Stadium Bukit Malawati… da nampak dah…” Kak Seha semakin ceria.

Nampaknya perjalanan jihad 5 mujahidah itu pendek sahaja. Iman terbayang-bayang perhimpunan itu yang bakal riuh dengan luangan takbir para mujahid mujahidah.

Kak Seha meyusuri car park di stadium Bukit Malawati dengan berhati-hati. Kereta milik sahabatnya itu perlu dijaga dengan baik. Sesekali Kak Seha beristigfar, takut kalau-kalau tercedera kereta itu dalam perjalanan jihad mereka. Hakikatnya begitulah  sepatutnya sifat manusia dalam pemilikan apa jua yang ada didunia ini. Semuanya bukan milik kita. Setiap yang ada di tangan kita perlu dijaga dengan penuh tanggunngjawab. Perlu dijaga seperti bukanlah milik kita.

Tanggunggjawab yang terbesar pula adalah islam itu sendiri.

Solat Asar didirikan

***

“Seha dekat kerusi kuning”

“banyak kerusi kuning ni, yang mana satu”

“eh tu ha Kak Seha”

Akhirnya bertemu juga 5 mujahidah selepas terpisah seketika kerana tugasan sukarelawan. Tempat duduk yang dipilih Kak Seha betul-betul berhadapan dengan pentas. Orang ramai mula berpusu-pusu memenuhi ruang di Stadium Bukit Malawati.

Iman gemar duduk tanpa berkata apa-apa dan memerhatikan gelagat manusia yang semakin lama semakin ramai memenuhi Stadium. Dia yakin, tazkirah dari Allah ada dimana-mana sahaja, bila-bila sahaja. Apa yang perlu dilakukan hanya diam… buka minda… buka hati… terima apa sahaja bentuk hidayah dari Allah...

Kelihatan orang ramai yang datang dalam kelompok besar. Ada yang memakai pakaian yang hampir sama,membawa sepanduk dan banner, yang muda, yang tua, lelaki, perempuan, berpakaian sopan kesemuanya, tidak lupa juga mereka yang mengenakan mafla palestin yang seolah-olah menjadi trend pada malam itu. Terbit pula rasa malu, tiada apa yang dibawa bersama sebagai simbolik tanda sokongan padu terhadap misi menghantar bantuan kepada Palestin itu. Maklumlah, keputusan untuk turut hadir juga dibuat di saat-saat akhir.

Iman kini berada bersama dengan mujahid-mujahidah dari seluruh Malaysia, malah ada juga dari luar Negara! Ya, Iman bangga, syukur, kerana dapat menjadi sebahagian dari perhimpunan itu.

***

MC perhimpunan pada sebelah petang muncul di pentas. Pemuda yang bersemangat itu penuh dengan keyakinan cuba menyemarakkan lagi suasana di dalam stadium.

“TAKBIR!!!”

“ALLAHUAKBAR!!!”

Namun Iman juga sedar… hambar… dimana semangat mujahid-mujahidah? Penonton tidak kelihatan bersemangat sebagaimana Iman bayangkan selama ini.

Persembahan pertama disampaikan oleh sekumpulan pemuda yang membawa lagu palestin dengan rentak moden. Iman cuba menghayatinya…

“atau adakah kita sekadar menjadi penonton setia” kata-kata itu dilaungkan berkali-kali dengan rentak rap. Benar… adakah rakyat Malaysia sekadar penonton setia pederitaan rakyat Palestin sahaja? Adakah dia sekadar penonton setia sahaja? Iman bermuhasabah sendirian.

Laju juga kata-kata mereka. Iman pernah meminati music rap suatu ketika dahulu, malah, dia masih meminatinya. Mudah baginya untuk menerima persembahan yang lain daripada yang lain itu. Namun sambutan masih hambar… dimana semangat mujahidah…?

Persoalan bakal terjawab…

***

“dipersilakan… Shoutul Harokah yang akan membawakan empat buah lagu…!” Iman tersentak. Akhirnya, kumpulan nasyid yang tidak asing lagi baginya. Lagu-lagu dari kumpulan Shoutul Harakah sering sahaja dijadikan lagu tema mukhayyam khoriji yang pernah dihadirinya. Iman tidak pernah melihat rupa penyanyi Shoutul Harokah. Kacakkah mereka? Mudakah mereka? Tinggi? Pendek? Besar? Kecil?
Kelihatan lima orang lelaki menghampiri pentas.



“biar betul…macam pakcik-pakcik je..” bisik hati Iman setelah melihat lima lelaki berbaju kemeja kosong tampil diatas pentas. Lagak mereka bersahaja, langsung tidak terlihat aura rasa bangga, atau mungkin juga bongkak yang boleh terlihat jika ia artis-artis popular lain. Tidak pula mereka sibuk mengangakat tangan sambil melambai-lambai kepada para penonton. Tidak pula mereka sibuk memperkenalkan diri.

Tetapi, tanpa disangka-sangka, para penonton kelihatan bersemangat! Penonton-penonton mula bangkit, banner dan sepanduk mula berdiri. Ruang hadapan pentas ditumpahi penonton dari kerusi-kerusi bawah.
MasyaAllah… inikah dia aura Shoutul Harokah yang sering diperkatakan itu? Iman mula merasakan bahang semangat jihad mujahid-mujahidah Malaysia.


Seperti telah dirancang oleh pihak penganjur, dentuman music kumpulan nasyid yang menjadi tarikan utama itu lebih kuat berbanding artis-artis jemputan sebelumnya. Malahan getaran music itu menusuk terus kedalam jantung. Dada Iman terasa senak seketika dek getaran music yang begitu hebat. Namun dia merasa bahagia, matanya ditutup rapat. Getaran itu dinikmatinya.

“Ya Allah satukanlah aku dengan semangat jihad….” manis pula rasanya.

Lagu pertama kumpulan Shoutul Harokah berjudul dunia itu berentak lembut. Iman belum pernah mendengari lagu itu sebelumnya. Namun kali pertama mendengarnya hati Iman tertarik, seperti cinta pandang pertama. Kak Zack yang duduk di sebelah Iman turut menyanyi sama.

“Wah, hebat, sudah dihafal liriknya.” Bisik Iman


Dunia

Tebarkan salam
Dengan segenap iman
Tebarkan kebaikan
Pada semua insan

Tegakkan keadilan
Tuk bangun negri ini
Semoga kita
Jadi makhluk berarti

Dunia...
Tempat kita terus berkarya
Dunia...
Tempat kita beramal mulia

Dunia...
Tempat kita singgah semata
Dunia...
Bekal tuk di akhirat kita

Inilah saat berbuat yang terbaik
Untuk menuju kehidupan sejahtera

Penyanyi kumpulan Shoutul Harokah bukan menyanyi kosong sahaja. Sebelum memulakan nyanyiannya salah seorang penyanyinya, Hilman Rosyad Sihab, memberikan kata-kata semangat kepada penonton. Ternyata nyanyian mereka bukanlah sekadar hiburan tetapi juga merupakan sebuah seni tarbiyyah bagi para pendengarnya.

Lagu kedua kumpulan Shoutul Harokah adalah bingkai kehidupan.

“Bingkai kehidupan? Bestnyer…!” Kak Zack semakin ceria.

Iman tidak menghafal nama-nama lagu kumpulan tersebut, dia hanya mengetahui lirik sebahagian lagu-lagu kumpulan Shoutul Harokah. Tatkala music dimainkan, Iman menganjakkan badannya kehadapan. Bersemangat. Dia yakin dia tahu lirik lagu ini.

Bingkai Kehidupan

Mengharungi samudra kehidupan,
Kita ibarat para pengembara
Hidup ini adalah perjuangan,
Tiada masa tuk berpangku tangan


Setiap tetes peluh dan darah,
Tak akan sirna ditelan masa
Segores luka di jalan
ﷲﺍ,
Kan menjadi saksi pengorbanan


Allahu ghoyatuna
Ar Rasulu qudwatuna
Al Quranu dusturuna
Al Jihadu sabiluna
Al Mautu fi sabilillah, 
Asma amanina

ﷲﺍ adalah tujuan kami,
Rasulullah teladan kami
Al-quran pedoman hidup kami,
Jihad adalah jalan juang kami
Mati di jalan
ﷲﺍ adalah,
Cita-cita kami tertinggi

Alhamdulillah. Puas… Semangat jihad jelas terasa. Dadanya yang kesempitan itu tanpa disangka-sangka mampu melontarkan suara yang hebat. Malah Iman juga kagum, getaran suaranya yang direndahkan ke tahap base itu membuatnya berasa gagah.

“Takbir satu kali….?... Jawabnya JIHAD!!!” Hilman Rosyad seolah-olah member arahan.

“Takbir dua kali….? Jawabnya JIHAD FI SABILILLAH!!” sambungnya lagi

“Takbir tiga kali….? Jawabnya JIHAD FI SABILILLAHI ALLAHUAKBAR!!”

Iman semakin bersemangat. Ada pula task yang diberikan oleh penyanyi kumpulan hebat itu kepada penontonnya. Sepanjang empat buah lagu yang dinyanyikan oleh Shoutul Harokah mendapat sambutan yang teramatlah hebat.

Sekumpulan besar ikhwah berada di ruang hadapan pentas. Tangan mereka dihayun-hayunkan kearah pentas  laju  mengikut rentak lagu Shoutul Harokah. Iman teringat tayangan-tayangan video para pejuang Palestin yang selalu dimainkan di program-program memperingati Palestin yang suka dihadirinya. Gaya ikhwah dari Malaysia itu saling tak tumpah dengan para pejuang Palestin yang akan ke medan perang.

MasyaAllah… moga iman dan semangat jihad mereka juga sama membara.

“Palestin milik siapa….?!!” Jerit Hilman Rosyad Sihab lagi

Iman seolah-olah sudah tahu, seolah-olah soalan yang dilontarkan itu soalan bocor, tanpa teraga-agak dia terus menjawab dengan lontaran suara yang gagah.
“Milik umat Islam di SELURUH DUNIA!!!”

“Milik umat Islam di seluruh dunia!!!” Hilman Rosyad memberi jawapannya. Tepat sekali. Iman gembira..

Persembahan terus disambung, semangat terus membara…

***
Mars Kepanduan

Bangkitlah mujahid bangkitlah
Rapatkan barisan rapatkan
Ayunkanlah langkah perjuangan
Mati syahid atau hidup mulia


Siapkan dirimu siapkan
Gentarkan musuhmu gentarkan
Takkan pernah usai pertarungan
Hingga ajal kan menjelang


Henjakkan rasa takut dan gentar
Walau raga kan meregang nyawa
Karena Allah tlah janjikan surga
Untukmu mujahid setia

***

Gelombang Keadilan

KAN MELANGKAH KAKI DENGAN PASTI 
MENEROBOS SEGALA ONAK DURI 
GENERASI BARU YANG TELAH DINANTI 
TAK TAKUT DICACI TAK GENTAR MATI 


BAGAI GELOMBANG TERUS MENERJANG 
TUK TUMBANGKAN SEGALA KEZALIMAN 
DENGAN TULUS IKHLAS UNTUK KEADILAN 
HINGGA PERTIWI GAPAI SEJAHTERA 


TAKKAN SURUT WALAU SELANGKAH 
TAKKAN HENTI WALAU SEJENAK 
CITA KAMI HIDUP MULIA 
ATAU SYAHID MENDAPAT SYURGA 

***

Merah Saga

Saat langit berwarna merah saga
Dan kerikil perkasa berlarian
Meluncur laksana puluhan peluru
Terbang bersama teriakan takbir (Allahuakbar!)


Semua menjadi saksi
Atas langkah keberanianmu
Kita juga menjadi saksi
Atas keteguhanmu


Ketika yahudi-yahudi membantaimu
Merah berkesimbah ditanah airmu
Mewangi harum genangan darahmu
Membebaskan bumi jihad palestina


Perjuangan telah kau bayar
Dengan jiwa, syahid dalam cinta-NYA

Musik lagu-lagu Shoutul Harokah punya rohnya tersendiri. Malam itu, roh itu bagai memayungi seluruh stadium itu dengan sayapnya yang lebar. Jelas terasa perbezaannya jika dibandingkan mendengar lagu Shoutul Harokah dari radio atau audio dengan mendengarnya secara langsung. Dengan lagak semangat penyanyi-penyanyi Shoutul Harokah, mimik muka mereka, gaya mereka... MasyaAllah... Memang berbeza...

Bersambung...

p/s:

Shoutul Harokah menyampaikan 8 buah lagu hari itu (jika tak silap la), 4 pada petangnya, 4 lagi pada malamnya. Maaf tak dapat nak muatkan kesemuanya...

Terdapat juga persembahan hebat dari muadz (baitul maqdis, stand up), Raihan dan beberapa artis undangan lain.

Dipendekkan cerita, memang bergegarlah Stadium Bukit Malawati malam itu…