Saturday, December 25, 2010

Kali pertama Bersugi~heee....

Hari ni saya beli kayu sugi...saje nak try rasanya bersugi...tapi sebab tak biasa kan...rasa janggal sket...tapi takpe,nak gak try...hohoh...

sambil menulis blog ni sy sedang menyental...dan mnyental...lalala...

saya try cari cara-cara bersugi kat dalam internet,tapi takde pulak yang tunjuk cara-cara yang detail.so men boh je la...sental2,gosok2,lama-lama mcm besh lak...tapi still belum get used to the taste huhu...

ne baru 1st time bersugi,taktau la rajin tak sy terus bersugi...harapnya lekat la amalan ne sebab bersugi ne sunnah...and i love my teeth very much, since Rasul Allah have shown us the best way to take care of it, lets do it then!!yuk!

apa bezanya bersiwak (bersugi dgn kayu sugi) compare dgn toothbrush biasa? Saya bukak buku kegemaran sy (yg sy pinjam dari Surau Ar-Razi), SUPER HEALTH, Gaya Hidup Sehat Rasulullah...ini perkongsiannya sih....(buku tu bahasa indon la plak)
  • Antibacterial acids:kali pertama bersiwak akan rasa pedas sikit (oooo patutla....) kerana ada kandungan yg berupa mustard dalamnya yg merupakan antibacterial acids substance...the effect is actually better than normal toothborush,...huhu...
  • chemical compunds: chloride, pottasium,sodium bicarb, silica, sulphur, vit C, trimethyl amine, salvadorine, tannins dan beberapa yg lain yg  berfungsi utk memutih dan menyehatkan gigi dan gusi....(n dorang buat toothpaste using all these stuff)
  • Aromatic oil:mempunyai bau dan rasa yg segar (well,mungkin sy silap beli kot,rasanya tak la segar sgt) menjdikan mulut berbau harum dan menghilangkan rasa tak sedap.
  • Enzyme: yg mencegah pembentukan plaque
  • Antidecay agent: by reducing the amount of bacteria and also promote salivation to clean and protect the mouth
Bagi kawan2 yg beli kayu siwak sama2 tadi,ne tips utk mendapat manfaat maksimal dari siwak:
  1. nex time beli, pilih kayu yg segar bukan yg warna coklat kering. 
  2. tumbuk hujung siwak sampai serat kau menyerupai sikat gigi. jgn guna waktu kayu tu keras,nanti boleh luka (tapi tadi sy men boh je,hehe)
  3. simpan siwak dalam bekas yg tertutup tapi ada ventilation sbb taknak bacterial colonization kta situ kalau lembap semacam
  4. cuci siwak sebelum guna, n cuci serta keringkan after guna ye
  5. lepas 5 hari (depends la,kalo guna sekali da teruk da...takyah citer la) potong serabut n tumbuk yg baru...
Selamat beramal~~~:D
selain tu boleh baca info dari:

click image for larger view

1 comment:

ariff haikal said...

assalamualaikum,
wah bagus share sunnah nabi.
br tau rupenye kene tumbuk dulu hujung nye.ptt la before this try buat sakit gusi.haha